ЯК ПРИГОТУВАТИ ТВОРІЖОК
Молоко (1л-3л) довести до кипіння, остудити до 36-38 градусів.
Внести закваску,добре перемішати і залишити в теплому місці на 6-10 годин. Отриману молочну суміш підігріти на водяній бані, як тільки температура суміші досягне 60-65 градусів - зняти з вогню і не розбираючи водяної бані залишити на 30-40 хвилин. Зціджуємо сироватку зручним для Вас способом.
Тільки сир із пастеризованого молока можна безпосередньо вживати в їжу, а з непастеризованого – тільки для приготування продуктів, що піддаються тепловій обробці.
Сир приготований із закваски - продукт, що швидко псується, тому зберігати його необхідно в холодильнику і термін зберігання не повинен перевищувати 2-3 діб.
У домашніх умовах з сиру можна приготувати масу других і солодких страв, начинок для всіляких борошняних і кондитерських виробів, а крім того, він сам по собі дуже смачний і поживний.
Найважливіші сполуки фосфору і кальцію, що у сирі становлять основу кісткової тканини і зубів. Разом з тим кальцій необхідний для нормальної діяльності серцевого м'яза і центральної нервової системи, а фосфор потребують мозкова і кісткова тканини.
Творожок - незамінний продукт для дитячого та дієтичного харчування, приготований на основі заквасочних культур «Генезис Лабораторії», містить живі молочнокислі бактерії, які благотворно впливають на імунну систему і покращують травлення.
До складу білків сиру входять незамінні життєво необхідні амінокислоти. Особливо важливе значення мають метіонін та холін, що рекомендуються при хворобах серцево-судинної системи, печінки, нирок.
Жир, що входить до складу сиру, засвоюється організмом на 90-95%.
Мінеральні речовини, що містяться в сирі, необхідні для утворення кісткової тканини та обміну речовин.
Особлива роль належить кальцію та фосфору. Кальцій сприяє нормальній діяльності серцевого м'яза та центральної нервової системи, а також виведенню рідини з організму. Фосфор виконує важливу роль у функціях центральної та периферичної нервової системи, обміні жирів, білків та вуглеводів.
У сирі містяться й інші мінеральні елементи, зокрема магній та залізо. Магній бере участь у мінеральному обміні та процесах зростання організму, а залізо, будучи складовою гемоглобіну, виконує величезну роль у функціях кровообігу. Тому сир особливо рекомендують вводити в раціон харчування п'яти-шестимісячного малюка, а також вагітним жінкам, матерям, що годують, і людям похилого віку через підвищену потребу кальцію.
КАК ПРИГОТОВИТЬ ТВОРОЖОК
Молоко (1л-3л) довести до кипения,остудить до 36-38 градусов.
Внести закваску,хорошо перемешать и оставить в теплом месте на 6-10 часов. Полученную молочную смесь подогреть на водяной бане,как только температура смеси достигнет 60-65 градусов - снять с огня и не разбирая водяной бани оставить на 30-40 минут. Сцеживаем сыворотку удобным для Вас способом.
Только творог из пастеризованного молока можно непосредственно употреблять в пищу, а из непастеризованного – только для приготовления продуктов, подвергающихся тепловой обработке.
Творог приготовленный из закваски - продукт скоропортящийся, поэтому хранить его необходимо в холодильнике и срок хранения не должен превышать 2-3 суток.
В домашних условиях из творога можно приготовить массу вторых и сладких блюд, начинок для всевозможных мучных и кондитерских изделий, а кроме того, он и сам по себе очень вкусен и питателен.
Важнейшие соединения фосфора и кальция, находящиеся в твороге составляют основу костной ткани и зубов. Вместе с тем кальций необходим для нормальной деятельности сердечной мышцы и центральной нервной системы, а в фосфоре нуждаются мозговая и костная ткани.
Творожок - незаменимый продукт для детского и диетического питания, приготовленный на основе заквасочных культур «Генезис Лаборатории», содержит живые молочнокислые бактерии, оказывающие благотворное воздействие на иммунную систему и улучшающие пищеварение.
В состав белков творога входят незаменимые жизненно необходимые аминокислоты. Особенно важное значение имеют метионин и холин, рекомендуемые при болезнях сердечно-сосудистой системы, печени, почек.
Жир, входящий в состав творога, усваивается организмом на 90-95%.
Минеральные вещества, содержащиеся в твороге, необходимы для образования костной ткани и обмена веществ.
Особая роль принадлежит кальцию и фосфору. Кальций способствует нормальной деятельности сердечной мышцы и центральной нервной системы, а также выведению жидкости из организма. Фосфор выполняет важную роль в функциях центральной и периферической нервной системы, обмене жиров, белков и углеводов.
В твороге содержатся и другие минеральные элементы, в частности магний и железо. Магний участвует в минеральном обмене и процессах роста организма, а железо, являясь составной частью гемоглобина, выполняет огромную роль в функциях кровообращения. Поэтому творог особенно рекомендуют вводить в рацион питания пяти-шестимесячного малыша, а также беременным женщинам, кормящим матерям и людям пожилого возраста из-за повышенной потребности кальция.